Met de auto naar Toscane

“Er zijn vele wegen die naar Toscane leiden”

Route advies

De afstand naar Toscane is ongeveer 1400 km (afhankelijk van je woonplaats) en gemiddeld duurt een autorit ongeveer 13 a 14 uur. Er zijn meerdere routes als je zelf met de auto naar Toscane wilt rijden.

 

De kortste route is via Zwitserland:

Basel – Luzern – de Gotthardtunnel – Belinzona – Chiasso/Como en verder via Milaan.

 

Ook kun je via Oostenrijk naar Toscane rijden. De route is dan:

Aken – Keulen – Frankfurt – Würzburg – Nürnburg – München – Kufstein – Innsbruck – Brennerpas – Chiusa – Bolzano – Verona – Mantova – Bologna .

 

Weten wat voor jou de beste route is? Bekijk jouw route via Google Maps.

Vignetten

Voor zowel Oosterrijk als Zwitserland heb je een autobahnvignet nodig. Dit vignet heb je nodig om te rijden op de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen.

 

 

Zwitserland (Grijze vignet)

Een Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle auto’s en motoren tot 3500 kg. Het vignet is 14 maanden geldig en is onderweg te koop bij diverse tankstations voor de grens of aan de Zwitserse grens. Bij de Zwitserse grens kun je betalen met je bank of creditcard maar ook met euro’s. Let op: je kunt alleen met biljetten betalen en niet met munten. Handiger is het om het vignet vooraf in Nederland te bestellen. Plak het vignet volgens de regels aan de binnenzijde van de voorruit. Doe dit in het midden of  linksonder / linksboven. Het rijden zonder geldig vignet kan een boete opleveren die kan oplopen tot 120 euro. Daarnaast moet je tol betalen voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor de Sint-Gotthardtunnel hoef je geen tol te betalen.

 

Oostenrijk (Groene vignet)

In Oostenrijk op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is voor alle voertuigen tot en met 3500 kg een tolvignet verplicht. Er is een gewoon en een digitaal vignet te koop. Er wordt gecontroleerd met behulp van camera’s, zorg er daarom voor dat het vignet goed zichtbaar is. Het gewone vignet moet op de vooruit llinksonder / linksboven of onder de achteruitkijkspiegel worden opgeplakt. Onderweg is het te koop bij een aantal tankstations en postkantoren en bij de Oostenrijkse grens. Handiger is het om het vignet vooraf in Nederland te bestellen.

 

Het vignet die je online kunt aanvragen wordt gekoppeld aan het kenteken en geregistreerd in een centrale database, waardoor plakken niet nodig is. De prijs en de geldigheid van de gewone en de digitale tolvignetten zijn hetzelfde. Het digitale vignet is te bestellen via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG (ASFINAG webshop) of via de app ASFINAG Unterwegs.

 

Let op: 18 dagen na aankoop worden de online bestelde digitale vignetten pas geactiveerd. De aankoop kan nog binnen 14 dagen geannuleerd worden. Er zijn vignetten te koop met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Maak je gebruik van de Brennerpas dan moet je daarvoor tol betalen. Het rijden zonder tolvignet waar dit verplicht is kan een boete opleveren van 120,- euro.

Tolwegen in Italië

De wegen in Italië zijn veelal goed onderhouden en daarvoor moet je tol betalen. De meeste grote wegen zijn tolwegen, de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria is tolvrij. Wil je deze tolwegen ontwijken geef dit in je routeplanner aan “geen tolwegen”. Maak je wel gebruik van de tolwegen dan kun je bij alle bemande tolhokjes contant betalen. Ook worden bijna alle bekende creditcards geaccepteerd, deze worden in Italië veelal aangeduid met Cartasi, kies een tolpoortje met het opschrift Carte. Bij een aantal tolstations kun je ook met een Nederlandse bankpas betalen zonder dat je je pincode hoeft in te geven. Wil je hier gebruik van maken adviseren wij toch om altijd contant geld bij je te hebben of je creditcard. Wanneer je bij een tolpoort niet betaalt of kunt betalen, gaan de slagbomen na korte tijd toch open. 

 

Denk niet dat je niet hoeft te betalen of dat het gratis is. Je krijgt een ticket waarop staat ‘mancato pagamento’ en ‘toll unpaid’. Je kunt daarna alsnog en binnen 15 dagen de tol betalen. Dat kan onder meer bij een bemande tolpoort of een Punto Blu (blauwe stip). Als je de tol niet binnen 15 dagen betaalt, kun je thuis een naheffing verwachten die meestal wordt verstuurd door een incassobureau. Betaal je de naheffing niet binnen de gegeven betalingstermijn, dan kan er een boete worden opgelegd. Soms komt die naheffing pas maanden of zelfs jaren later.

 

 

Wil je veel van Italië zien ga dan voor de toeristische routes. Je zult hiervoor van de snelweg / tolwegen af moeten, geef dit in je routeplanner aan met het selecteren van “geen snelwegen”.

Verplicht mee in de auto

Als je met de auto reist ben je verplicht om bepaalde items bij je te hebben. Als je je reisplan heb gemaakt weet je door welke landen je reist. Zorg er daarom voor dat je deze items bij je hebt:

 

    • Duitsland : gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos
    • Zwitserland : gevarendriehoek, tolvignet
    • Oostenrijk : gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos, tolvignet
    • Italië: : gevarendriehoek, veiligheidshesje

In Europa moet een veiligheidsvestje voldoen aan de EN471-norm.

Tussentijds overnachten

In het echt duurt het reizen met de auto langer, dit komt omdat je onderweg stopt om pauzes te nemen. Maar ook kun je te maken krijgen met wegwerkzaamheden of files. Daarom adviseren wij om een overnachting te boeken. Maak voor jezelf een reisplan en bepaal hoeveel km je per dag wilt rijden. Boek van tevoren een overnachting zodat je zeker weet dat je daar terecht kunt en niet na een reisdag nog moet zoeken naar een verblijf.

Als je een verblijf hebt geboekt in het oostelijke deel van Toscane de provincies Arezzo, Siena, Florence, Prato of Pistoia, dan kun je het beste na Milaan via Bologna naar Florence rijden.

 

Heb je een verblijf in het westelijke deel van Toscane geboekt de provincies Grosseto, Massa, Pisa, Lucca en Livorno kun je het beste via Parma en La Spezia rijden.