Coronastatus in Italië

Laatste update: 14-01-2022

Kleurstatus: GEEL (veiligheidsrisico)

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Corona Check-app (DCC)

Zoals in veel andere Europese landen kun je Italië ook alleen in komen wanneer je gebruik maakt van de Corona Check-app. Met deze app kun je zelf een QR aanmaken en uploaden. De code geldt als vaccinatiebewijs, testbewijs of als herstelbewijs en verdere uitleg is dan niet meer nodig. Download de Corona Check-app via deze link.

Algemeen advies

Vanaf 10 januari 2022 is voor lokaal gebruik in Italië een 2G-coronabewijs verplicht. Alle reizigers vanaf 6 jaar die naar Italië reizen moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien. Dit kan een antigeentest (afgenomen maximaal 24 uur voor aankomst in Italië) of een PCR-test (afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Italië) zijn. Dit geldt ook voor reizigers die een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden) hebben moeten, naast de PCR- of antigeentest, na aankomst in Italië verplicht 5 dagen op eigen kosten in quarantaine. Bij aankomst in Italië wordt daarnaast steekproefsgewijs een COVID-test gedaan bij aankomende reizigers. Als de uitslag positief is moet je verplicht in quarantaine gaan. Deze verblijfkosten moet je zelf betalen. 

 

Iedereen in Italië die ouder is dan 12 jaar moet een 2G-coronabewijs laten zien om toegang te krijgen tot diverse overdekte gelegenheden zoals onder andere horecagelegenheden, concerten, sportevenementen-/stadions, musea, bioscopen, theaters, zwembaden, sportscholen, festivals, beurzen, congrescentra, et cetera.

 

In heel Italië is een 3G-coronabewijs (vaccinatiebewijs niet ouder dan 9 maanden, herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden of testbewijs) verplicht als u gebruik maakt van het openbaar vervoer. Dit geldt ook voor overnachtingen in een hotel, bed en breakfast en dergelijke.

Reizen naar Italië onder deze voorwaarden

Je kunt Italië inreizen als je aan 1 van onderstaande voorwaarden voldoet. Daarnaast moet je aan de hieronder genoemde aanvullende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen 14 dagen en 9 maanden geleden volledig gevaccineerd (of je hebt een boostervaccinatie gekregen) met een door EMA-goedgekeurd vaccin (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Janssen). Het certificaat moet opgesteld zijn in één van de 4 volgende talen: Engels, Italiaans, Frans en Spaans. 
 • Je moet ook een negatief testbewijs hebben naast het vaccinatiebewijs.
 • Je een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur bij aankomst) of antigeentest (niet ouder dan 24 uur bij aankomst) hebt. Dit geldt vanaf 6 jaar. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, zoals bijvoorbeeld zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis. Op de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kun je een Engelstalig vragenformulier invullen om te zien of u onder 1 van de uitzonderingen valt.
 • Je een bewijs van herstel dat je COVID-19 hebt gehad kunt laten zien. Dit bewijs mag niet ouder zijn dan 6 maanden na de laatste positieve uitslag. Ook hier is een negatieve test nog noodzakelijk.

 

Wanneer je niet aan bovenstaande voldoet lees dan deze aanvullende informatie: 

 • Reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden) hebben, moeten naast een antigeen- of PCR-test na aankomst in Italië ook nog verplicht 5 dagen op eigen kosten in quarantaine. Je moet dan verblijven op het adres dat je op het Passenger Locator Form hebt opgegeven. Aan het eind van deze 5 dagen moet je opnieuw een antigeen- of PCR-test doen. Als de uitslag van deze test dan negatief is, mag je uit quarantaine.
 • Kinderen van 0 t/m 5 jaar oud hoeven voor aankomst niet getest te worden. Ook hoeven zij niet in quarantaine als hun meereizende ouders niet in quarantaine hoeven.
 • Kinderen van 6 t/m 17 jaar oud moeten voor aankomst wel getest worden.  Als zij geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben,  hoeven zij alleen in quarantaine te blijven als hun meereizende ouders ook in quarantaine moeten blijven.
 • In Italië moet iedere reiziger een Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien bij aankomst. Hier kunnen de Italiaanse autoriteiten naar vragen. Ook kun je gevraagd worden jouw aankomst te melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Lees de lijst met contactgegevens over de lokale gezondheidsdiensten per regio. Daarnaast adviseert de Italiaanse overheid bij een reis naar Italië een app te downloaden om het opsporen van besmettingen te ondersteunen. Lees het overzicht van inreisbeperkingen en de website van het Italiaanse bureau voor Toerisme (informatie in het Engels).

 

Bij aankomst in Italië op vliegvelden, aan grenzen of in havens wordt steekproefsgewijs een COVID-test gedaan bij aankomende reizigers. Als de uitslag positief is moet je verplicht 10 dagen in quarantaine. Als je geen geschikte verblijfplaats in Italië hebt wordt er een zogenaamd ‘COVID-hotel’ aangewezen. Deze verblijfskosten moet je zelf betalen.

Advies per gebied

Bron: Presidenza del Consiglio dei Ministri

De Italiaanse regering werkt met hetzelfde principe als het Nederlandse internationale kleurensysteem. Het verschil zit hem enkel in de maatregelen die worden genomen wanneer een kleurcode wordt gewisseld.

 

 • Wit – Geen risico en dus geen maatregelen.

   

 • Geel – enig risico, buiten mondkapjes verplicht, max 4 personen aan 1 tafel in restaurants.

   

 • Oranje – verhoogd risico, Geen bedieningen restaurants enkel afhalen tot 22:00, plekken zoals musea, stadions, sportscholen, zwembaden en disco’s gesloten, reisbewegingen worden ernstig verhinderd.

   

 • Rood – harde lockdown, mag alleen het huis uit voor werk of gezondheidsredenen, enkel buitensporten toegestaan nabij het huis, alle winkels dicht, geen bezoek aan buren, vrienden en familie, Italie verlaten mag niet!

 

Op regionaal niveau kunnen extra maatregelen worden genomen. Laat je daarom altijd goed informeren over de regio en plaats waar je heen gaat. Hiervoor mag je altijd contact met ons opnemen. Vlak voor vertrek wordt er nog een update per mail verstuurd.

Disclaimer

Alle informatie is afkomstig van de website van Rijksoverheid en wordt regelmatig gecheckt. We zijn niet verantwoordelijk voor het verkeerd informeren of wanneer de informatie verkeerd geïnterpreteerd wordt. We adviseren om altijd de website van Rijksoverheid ook zelf te bekijken en zoek uit wat voor jouw situatie van toepassing is.